BILA KITA TERLALU 'SHOW OFF'

Tuesday, August 9, 2011

hey bloggie :) Assalamualaikum.

Alhamdulillah . hari ni dah masuk hari ke-9 kita umat Islam berpuasa. semoga datangnya bulan Ramadhan ni dapat menambahkan amalan untuk kita mendekatkan diri kepadaNya.

hari ni wani nak explain sikit about this behavior. 'Show Off'' dalam bahasa Malaysia menunjuk-nunjuk. sedar tak manusia ni sebenarnya sangat suka menunjuk ?

selama yang wani perhati , ada dua perkara yang akan di'show off' oleh manusia.


1. Material/Stuff

berapa ramai kat sini bila ada barang/gadjet yang baru tak nak show off ? awak tipu kalau takde langsung perasaan tu. wani sendiri kadang-kadang suka jugak nak menunjuk. sebab rasa macam hebat la kann bila dapat tunjuk2 ni.

ahmad : wahh ! kau beli ipad ?
ali : aah la . sekarang kan trend . kau patut beli satu
ahmad : errr........ =.='

hah , conversation macam ni dah biasa rasanya . korang rasa kann , Ahmad tak rasa tercabar ke bila Ali cakap macam tu ? mesti la ada !

seboleh-bolehnya Ahmad nak stuff yang baru macam Ali , tapi mampu tak si Ahmad tu ? belum tentu dia mampu , dan tak mustahil Ahmad akan dapat kan barang/ gadjet tu dengan cara yang tak betul macam mencuri .

nampak tak effect yang wani nak bagi tau bila kita menunjuk ?

2. Perasaan/Manusia

perkara ni general ye . wani tak khusus pada sesuatu individu . certain manusia, bila dah ada gf/bf suka sangat menunjuk . wani tak tau kenapa , mungkin awak seorang je kot yang ada bf/gf.
its not about jealous or what , but its about your attitude and your pride guys !

wani pernah buat macam ni dulu , tapi last-last hampeh ! hikhik >.<

bila kita ada bf/gf , kita rasa macam nak bagi tau satu dunia yang kita ni tengah bahagia dengan bf/gf kita . apa yang korang buat sesama , keluar jalan-jalan , pastu apa lagi ? kira every minute la nak update pasal buah hati korang tu .

tapi korang terfikir tak , kalau sesuatu hubungan tu tak kekal lama . maksud wani , tiba-tiba korang dah takde pape dengan bf/gf , korang tak segan ke apa yang korang dok canang kat blog , kat fb , dan semua laman sosial ?
A : eh , kau tau tak , si JiYeon dah clash dengan Kevin ?
B : biar betul kau ni ?
A : betul la , aku dengar dari Kim. tu lah , dulu suka sangat nak kecoh2 yang kau ada buah hati , kan dah clash. hahha
B : .......

mulut orang beb ! korang boleh tutup ke ? masa tu , korang la manusia paling segan.

nak bercinta boleh , tapi tak perlu nak buat macam tu , cerita sikit-sikit dah la . wani bercerita dari pengalaman wani , terpulanglah korang . keputusan ditangan korang . :)

p/s : selamat berpuasa ye !

16 comments:

  1. wani aku tade ipad..cm ner uh..
    hp 3 3 sekupang je..haha
    tu ar kn..kalau dah couple kat fb tu..
    mesti wall to wall..seyes gedik2..
    mcm nak tunjuk kat org kemesraan dyorg tu..
    grrrrrr..haha =p

    ReplyDelete
  2. jiyeon? t-ara kan? haha. tp mmg org skg paling byk show off dorg punya gf/bf. mmg malu klw dah clash.haizz.

    ReplyDelete
  3. Hye..nice blog.. dah folo awk… jom singgah blog kita… www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. dah nama pown manusia..selagi ada mulut kita bercakap lh..=D

    ReplyDelete
  5. peh! wanie . mmg suke gile tajuk nie . ssh kalau org show off plus gebang nie kan? kelakar bile pikirkan balik . aanyway , selamat berpuase :)

    ReplyDelete
  6. nice entry dear....:)

    manusia mmg sebegitu wani...manusia xkan lari dr sifat ingin diperhati n dprkatakan...nak femes la katakn....tp kdng orng jenis nie xtau sifat sebegini akan membuat org disekeliling mrk jelik dan bosan...kalo boleh bersederhanalah dlm apa segala pun, itu lebih baik..:)

    ReplyDelete
  7. @Far8 budak baik itu contoh la sengal ! grrr ~ hah , bese la tu , bajet , dia sorg je yang tengah bercinta. heheh

    ReplyDelete
  8. @niyna | rara aah , t-ara ;) emm , nak buat camne kalau dah suke sangat show off. huhuh

    ReplyDelete
  9. @Chaza tu la , manusia kan , bukan tempayan yg kiter boleh tutup .

    ReplyDelete

comment as you pleased. thank you ;)