HARAM TETAP HARAM

Friday, January 13, 2012

hello bloggie :) Assalamualaikmu.


Alhamdulillah , sekarang Segamat dah mula panas , lately asyik hujan. bukan wani merungut, tapi risau Segamat akan banjir. tapi wani tau , Allah mendengar doa hambanya :)


okay, hari ni wani nak kongsi satu hukum. hukum memakai pewarna kuku ataupun cutex. korang tauu kan ? kalau tak tau boleh search kat google. 


wani rasa budak sekolah rendah pun tau pakai cutex ni haram . memang betul la kalau cutex tu haram sebab kalau korang wudhuk , bahagian kuku tak kena air . bukan ke syarat sah wudhuk menyeluruhi air ke kawasan wudhuk. itu satu point wani.


yang ni kepada perempuan-permpuan Islam yang tak boleh bersolat , maksudnya haid la . korang still tak boleh pakai cutex. actually , wani tertanya-tanya jugak kenapa tak boleh , sedangkan mereka-mereka ni tak solat. 


alasan yang diberi bila cakap cutex tu haram :


"relakss , la . aku bukan sembahyang pun. masa boleh sembahyang nanti , aku kikisla."
"aku pakai ni kejap je , nanti aku basuh la".


point yang kedua ni , wani nak tanya korang , apa tujuan pakai cutex ni ? tak lain tak bukan sebab nak cantik. kalau itu tujuannya , haram ye ! kalau saje-saje pun haram . 


Allah dah cipta manusia dengan sempurna , kenapa perlu tabarruj (berhias berlebih-lebihan). kuku kita dah cantik warna pink(sihat),tak perlu la nak warna dengan warna-warna yang tak sepatutnya.


so , dah clear kann ? harap korang boleh kongsi dengan yang lain.


kalau tak puas hati , korang boleh rujuk kat sini


P/S : nak jogging ! daa ~~



13 comments:

  1. alamak..betul ke? baru aje nk berjinak2 dgn cutex..T_T

    ReplyDelete
  2. e'in mmg tak penah gune.. dr dulu.. tak minat le lagipun.. huhu

    ReplyDelete
  3. apa la susah2 nk sapu nak cuci menda alah ni . inai ada, senang, cantik, elok aje leh pakai , hihi.


    *tapi hari tu bc kat FB ustz azhar idrus ckp anak dara takleh pakai inai -,- takpa, tggu nikah laaa, hee.

    ReplyDelete
  4. tu la..tp dorg ni amik mudah....

    ReplyDelete
  5. yup :) memang haram. selalu nampak, dia orang macam bangga pulaksT.T

    ReplyDelete
  6. ouh kira pkai time uzur pun x blh? huuu... tapi ada jew membe yg pakai. :/

    ReplyDelete
  7. @nur adilah diorg bangga sbb bajet kuku tu cantik la kot;

    ReplyDelete
  8. @nabByla tak sume org tau , so bella dah tau , bella bg tau la kawan2 ye ? :)

    ReplyDelete
  9. @fathiahRAIHANA aah , akk ade gak baca satu artikel pasal tu , :))

    ReplyDelete
  10. ha'ah la tu>.< bengong~_~ hehehee.

    ReplyDelete

comment as you pleased. thank you ;)