SAYANGI MATA ANDA !

Sunday, April 3, 2011


hey bloggie :) Assalamualaikum.

eh , final paper wani dah nak dekat . insyaAllah , 20hb ni wani dah start berperang dengan segala paper yang wani ambil untuk sem ni. kepada u'ollss yang akan ambil exam macam wani , goodluck la ye :)

okayy , hari ni wani nak cerita sikit pasal penjagaan mata.

sebenarnya mata adalah kawasan yang sangat sensitif dan perlukan perhatian lebih. takkan la muka je nak cantikkan ? kalau boleh biarlah kita menjaga apa yang Allah bagi pada kita dengan sebaik-baiknya.

jom wani kongsi tips penjagaan mata dengan u'ollss

1. elakkan minum air 2 jam sebelum tidur. sebabnya bila kita minum air 2 jam sebelum tidur ni , akan menyebabkan kulit bahagian bawah mata bengkak dan sembab.
2. pastikan u'ollss bersihkan solekan pada mata sebelum tidur. kalau tak dijaga dengan betul, akan mengakibatkan kehitaman dan dipenuhi bintik-bintik halus.
3. jangan gunakan pelembap(moisturiser) pada bahagian mata. ia akan mengakibatkan 'oil seed' pada bahagian bawah mata. seeloknya pakai gel mata yang dikhaskan
4. elakkan memakai kanta lekap selama 12 jam. sebab ia akan membuatkan mata menjadi letih
5. sesiapa yang selalu berhadapan dengan skrin komputer/laptop/tv digalakkan untuk melembapkan mata dengan menggunak eyemo atau sebarang ubat mata yang sewaktu dengan eyemo.

hah , tu la tips yang wani nak kongsi. kalau nak kasi mata lagi cantik , minum la inner shine =p
untuk elakkan rabun orang kata makan carrot banyak-banyak kan ? sebab carrot banyak vitamin A yang sangat sesuai dengan mata.

mata kita tak cantik macam mata awak ;)

tu jela yang wani nak kongsi , if korang ada apa-apa yang nak kongsi , jangan lupa bagi tau wani ye ! :)

p/s : tips no 5 tu , tips dari wani XD

26 comments:

  1. good advice. lagi2 budak sains komp kan. :)

    ReplyDelete
  2. thnx for ur tips.kalau pakai eye roll on garnier pon leh gak kan? :D

    ReplyDelete
  3. mata wani cantik okay. dah la kaler hazel mata dia. jelez2. hehe..

    wani, good luck final exam. do ur best! :)

    ReplyDelete
  4. hehe..thanx 4 da info:)
    sbb tips no 1 tu, tak tau pun tak elok..ingat kan bgus klu minum air b4 tido..hee..
    thanx dik:))

    ReplyDelete
  5. Hehehe kakak good luck ye final!!

    Ohh mate beyla pon dh start kaburr, asek ngdap laptop je. huhu. perlukan eyemo tips dr kak wani!

    Thanks fr ur info! :D

    ReplyDelete
  6. @miss nuratikah eika aha , no biggie dear :) kita ada ilmu , kongsi la sama2 :)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. @ciknabil-a hehe , ala bella ni , tak mau la jeles , asal kita boleh nmpk , kira okay la kann ?

    gudluck jugak 4 ur final :)

    ReplyDelete
  9. @sis areda yeah ! sbb tak ramai tau la wani share , skrg dah tau , elakkan tau ? :)

    ReplyDelete
  10. @BeYLa! hee XD tips yang tak seberapa la dik :) kamuu jugak gudluck ye ? :)

    ReplyDelete
  11. landax suka minum air sebelum tido,sebabnya,pas minum air,nanti landax jadi mudah ngantuk~ngeee

    ReplyDelete
  12. haha xda la.. sajew jew.. ^^ wani nmpk ag cantik ngn mata tue. :)

    ReplyDelete
  13. mata akak biasa2 je heheh

    nota untuk ahli Alinac Shoppe :
    http://www.alinaclover.com/2011/04/khas-kepada-ahli-alinac-shoppe.html

    ReplyDelete
  14. @encHIx laNDax pulak dah , takpe la kot . masing2 lain2 badan kan ? ape2 pun pandai2 la ye jaga mata en. landax :)

    ReplyDelete
  15. @alinac lover tak kisah la kak bese2 pun , asal pndai menghargai :)

    ReplyDelete

comment as you pleased. thank you ;)