TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Wednesday, April 13, 2011

hey bloggie :) Assalamualaikum.

kali ni wani nak kongsi sikit tips. hari tu wani dah kongsi pasal kesihatan kan ? sebenarnya info-info yang wani dapat tu semua dari google. tapi wani olah la sikit.

bulan ni bulan yang paling sibuk untuk student yang belajar kat universiti terutamanya Universiti Teknologi Mara.

masing-masing ada cara masing-masing kan ? tapi wani nak kongsi jugak =P



1. bersiap sedia dari segi fizikal dan mental
- segala kelengkapan untuk peperiksaan dah sempurna. nanti tak la u'olls kelam kabut.

2.semak jadual peperiksaan.
- pastikan u'ollss tau bila dan dimana peperiksaan dijalankan.

3. jaga kesihatan diri
- elak dari sebarang bahaya dan jaga pemakanan.

4. tidur awal dan rehat secukupnya
- masa exam ni la kita nak tidur awal. untuk elakkan kita gemuruh.

5.ulangkaji nota ringkas
- janganlah masa esok nak exam , baru u'olls nak baca buku teks yang tebal. itu akan menyebabkan u'ollss lagi la takut nak jawab exam.

6. doa dan tawakal
- setelah belajar ataupun usaha , hendaklah kita bertawakal. doa dan restu dari keluarga sangat penting. apalah salahnya kalau telefon keluarga untuk minta restu dan minta family untuk doakan kita ;)

7. meminta maaf pada semua orang dan memaafkan semua orang, insyaAllah hati kita tenang.

*banyakkan selawat,solat sunat dan mengingati Allah. Allah takkan lupa pada hambaNya yang selalu ingat padaNya ;)

p/s : kalau ada siapa-siapa terasa dengan wani , wani minta maaf ye ? wani nak final dah ni. maafkan wani ye ? :)

28 comments:

  1. wani good luck final!
    doakan bella! hehee..

    ReplyDelete
  2. good luck wani.. :)
    thanx for the tips...♡

    ReplyDelete
  3. @diezafayyadha hahah , tak berapa nak semangat sgt nih , tak sedor diri lg weyh XD

    ReplyDelete
  4. @ciknabil-a thanx bella :) insyaAllah . wani doakan sama2 success okayy ? :)

    ReplyDelete
  5. @ekin mj thanx ekin :) ekin pun sama jugak okayy ?

    ReplyDelete
  6. good luck for ur exam dear ^_^

    ReplyDelete
  7. jangan lupa makan banyak2 supaya hati senang perut kenyang...kiki

    ReplyDelete
  8. hehe..mekasih..tapi kebanyakan student hanyer wat no 6 jer

    ReplyDelete
  9. @sakakarma mane boleh mkn byk2. heheh , nanti ngntok , tak boleh stdy ;P

    ReplyDelete
  10. @shahjiehan heheh , next time dtg lg okay ? thnx dtg sini :)

    ReplyDelete
  11. @apik pehe sama2. tu la , most of them tak tau konsep :D

    ReplyDelete
  12. hehe..last sem ni..apik nk wat start dari no1 laa..hehehe

    ReplyDelete
  13. all da best dik ! :)

    ReplyDelete

comment as you pleased. thank you ;)