20 Makanan peningkat memori

Saturday, February 25, 2012

hello bloggie :) Assalamualaikum.

selamat pagi sabtu :) hari ni bangun awal sebab mata tak boleh nak pejam dah lepas Subuh tadi. hari ni NS nak kongsi lagi satu perkara :) memadangkan final NS dah makin dekat , NS nak kongsi makanan yang elok dimakan untuk meningkatkan memori atau makanan untuk otak la .

ada banyak sebenarnya . tapi NS senaraikan makanan yang boleh membantu pelajar pelajar kuatkan ingatan ,InsyaAllah .

antara makanan yang boleh menigkatkan pertumbuhan sel otak ;

1.Salmon; mengandungi omega 3
2.Telur ; sumber protein yang tinggi, kuning telur mempunyat zat untuk menigkatkan daya ingatan.
3. Mentega Kacang ;sumber vitamin E , antioksidan yang melindungi membran membran sel.
4.Gandum Murni [Whole Grain] ; mengandungi serat , memelihara kesihatan saraf.
5.Oat/Oatmeal ;membuatkan otak berfungsi dengan kapasiti yang penuh
6.Semua jenis Beri ; antioksidan yang tinggu mengikut kepekatan warna, membaiki daya ingatan.
7.Kekacang ; mempertahankan kemampuan berfikir.
8.Sayuran berwarna ; antioksidan yang membuat sel otak kuat.
9. Susu dan Yogurt ; penting untuk pertumbuhan jaringan otak.
10. Daging lembu tanpa lemak ; membantu konsentrasi semasa belajar .

yang ni NS bg point je . untuk yang lebih korang faham , korang klik kat ------> SINI    [credit : panduanpercuma.info]

yang 10 bawah ni pulak makanan yang dimakan oleh genius genius Islam :) nak jadi macam Ibnu Sina , Al-Khawarizmi dan semua genius , korang boleh la amalkan makanan makanan kat bawah ni :

1. Madu ; raja segala ubat dan telah disebut didalam Al-Quran. meningkatkan ingatan dan daya tumpuan. * makan tembikai masa makan madu sangat bahaya ! ~ 
2. Kismin ; zat besi yang dapat membina darah untuk menyalurkan oksigen yang cukup untuk otak. *kekurangan oksigen dalam otak membuatkan kita lupa .
3. Susu Segar ; menajamkan fikiran,bekalkan tenaga mental dan fizikal. memperbaiki penglihatan dan menghindarkan penyakit lupa(susu kambing adalah yang terbaik)
4.Telur ; makanan yang lengkap dengan dan berkhasiat.
5. Halia ; mujarab untuk gejala pelupa. boleh makan mentah atau dibuat halwa.
6.Limau Oren ; mengemaskan urat jantung dan menambah kekuatan fikiran.
7.Buah delima ; diterangkan hati selama 40 hari mengikut sabda Nabi Muhammad S.A.W.
8. Daging ayam (daging ayam betina dara) ; meningkatkan prestasi otak . *mencantikkan rupa paras.
9. Kacang terutama Pistachio atau kacang cerdik ; efektif untuk kecerdikan otak n thats y la kacang ni mahal.
10.Daging biri-biri atau kambing ; menigkatkan kekuatan hafazan(memorize).

hah , yang ni bukan dari NS tapi dari blog lain , so NS credit la tuan blog ye :) korang boleh klik sini untuk penerangan yang lebar --------->> SINI

p/s : selamat mengamalkan :))

22 comments:

  1. halia untuk pelupa tapi masalah nye halia tak sedap. huhu

    nice info kak :)

    ReplyDelete
  2. susu <3 suka^^' nice sharing :D goodluck :)btw sis
    memang fanatik dengan beast ea?

    ReplyDelete
  3. @MiMiEy :) hihi . benda elok mma la ta sedap :PP

    ReplyDelete
  4. @nur adilah susu sangat sedap :DD emm , yup ! sis die hard fan beast :))

    ReplyDelete
  5. wah nice sharing.. e'in suke mkn telur and oats.. yummy!! hehe

    ReplyDelete
  6. wah, perkongsian yg bgus..hehe taem sekolah2 dlu, taem nak exam misti mak belikan sumtin utk kuatkan daya ingatan esp. kismis..hihi

    ReplyDelete
  7. Hi ! Kismis dan kurma , makanan terhebat ! (:

    ReplyDelete
  8. ada lagi akak. goji :D
    goji dgn kismis ni kita rendam dlu dlm air suam, bru mkn dn minum air tu :>
    baru dpt ilmu ni last week, hehe.

    ReplyDelete
  9. Terima kasih kerana credit ke blog saya.. smoga tips ni dapat memberi pengetahuan kepada semua

    ReplyDelete
  10. @Mizz ErMa samala :D tapi kena ketuk baru makan , kalau tak , tak makan :D

    ReplyDelete
  11. @fathiahRAIHANA ye ke ? akk tak pernah tau. nanti akk cuba :)

    ReplyDelete
  12. @Aldy Shah sama2 :) semoga orang lain jugak dapat ilmunya .

    ReplyDelete
  13. @nur adilah ye ke ? 2pm minat chansung n taecyeon :D

    ReplyDelete

comment as you pleased. thank you ;)